Tudtad, hogy a szív befolyásolja az észlelésed és a 6. érzékhez is köze van? És azt, hogy a világos gondolkodást is meghatározza?

2019.05.25

10 izgalmas infó, amit nem tudtál a szívről

Május elején egy rendkívül érdekes és hasznos továbbképzésen voltam, mely a szívagyról szólt. Te tudtad az alábbiakat?

 1. A szív belső idegrendszerében több, mint 50.000 összetett neruológiai áramkört fedeztek fel (J. Andrew Armour és Jeffrey L. Ardell), melyek elég kifinomultak ahhoz, hogy önálló agynak lehessen tekinteni őket. Lehetővé teszik a tanulást, az emlékezést és működőképes döntések meghozatalát a koponyai agytól függetlenül.
 2. A szív termeli a legerősebb elektromágneses mezőt (EMF) a testben, 50-szer eőrsebbet, mint az agy. Ez az elektromágneses mező a testtől 2-3 m távolságra is mérhető - megfelelő érzékenységű műszerekkel, mint a Szuperkonduktív quantum interferencia detektor, azaz SQUID.
  A szív mágneses mezőt és erős elektromos áramot termel, ami feltölti, aktiválja és végül átalakítja a testi energiákat.
 3. A vér nagy részét alkotó plazma optimális elektromos vezetőnek számító vizet tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy az elektromos áram a szívből árad ki, a vérben terjed minden egyes sejtbe eljutva. Így minden sejtet, szövetet és szervet energetikailag a szív stimulál.
 4. A szív folyamatosan kommunikál az aggyal és a test minden szervével
  - neurológiailag: a szív belső idegrendszerén és az autonóm idegrendszeren keresztül- energetikailag: az elektromágneses mezők interakcióján át

  - biokémiailag: hormon és neurotranszmitter termelés és kibocsájtás útján (az előbbi a testre az utóbbi az agyra hat)
  - biofizikailag: nyomás- és hanghullámokon keresztül
  - struktúrálisan: a szívburok fasciális és a keringési rendszer kapcsolatain keresztül.

 5. a szívtől az agy felé szélesebb körű kommunikáció történik, mint az agytól a szívbe.
 6. Így már talán nem csoda, hogy a hagyományos kínai orvoslásban (HKO) a szív azokat a feladatokat kapcsolják, amik a nyugati fiziológiában az agyhoz tartoznak.
 7. A Taoistáknál az agy a szívben van, mert a szívben lakik a Shen, az égi erőkből létrejövő rendező tudatosság, energia, ami egyensúlyban tartja a többi szerv pszichikai energiáját:
  a Yi-t (a mentális tudatosságot), a Zhi-t (az akaratot), a Po-t (a testi vitalitást), és a Hun-t (a spirituális vitalitást). A Shen ezért mindaz, ami lehetővé teszi az olyan magasabb szintű kognitív funkcióink teljes kifejeződését, mint az önazonosság, az érvelés, az intelligencia, a gondolataink, és az énről alkotott fogalmunk.
 8. A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a világos gondolkodás alapfeltétele az erős szív - a fentiek is ezt sugallják.
 9. Kísérletek kimutatták, hogy az érzelmileg jelentős (akár veszélyes) eseményekre a szív még a felbukkanásuk előtt reagál! Tehát a szív szerepet játszik az intuitív megérzésekben. (Raymond Trevor Bradley, Ph.D.)
 10. A szív a szisztémás memória fő székhelye - ahogy ez a szívátültetésekről végzett kutatásból kiderül (dr. Gray E. Schwartz - számos olyan esetről számolt be, ahol a donor emlékei, viselkedésformái, preferenciái megjelentek a szervét megkapó betegben is. Pl. egy vegetáriánus véres sztéket kívánt).

A - fent említett - Integratív neurokardiológia képzésen tanult módszer

 • felszabadítja finom életenergiánk áramlását, a kiteljesedésünk útjában lévő akadályok eltávolításával. Így
 • a mindennapok feladatai könnyebben mennek,
 • nagyobb összhangba kerülünk az események folyamával,
 • könnyebben kerülünk kapcsolatba a környezetünkkel és az emberekkel,
 • világosabban látjuk, kik vagyunk és mik a valódi céljaink, amik a szívünk szerint valók
 • támogatja a diszlexiák, tanulási nehézségek, depresszió, hangulatváltozások, poszttraumás stressz, autizmus, bipoláris tünetek kezelését.

Ugye te se szeretnél lemaradni? Jelentkezem a szívagy kiegyensúlyozásra!

A cikk Marco Rado: Integratív neurokarciológia tanfolyama és jegyzete alapján készült.

Ajánlott irodalom:
Atkinson, Tomasino, Trevor Bradley: The Coherent Heart e-book, Institute of Heartamth

Szeretettel:
Széplaki Viktória, Viki

Stresszoldás, agyintegráció, képességfejlesztés...

https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu

https://gyerekfejlesztes8.webnode.hu

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE