Elengedni vagy Megtartani?

2018.02.06

Vannak olyan esetek, amikor egy kapcsolatnál úgy érzed, hogy valami nem stimmel, de fogalmad sincs, hogy mit tegyél? Elengedd? Próbáld meg építeni / átépíteni?

A legnagyobb gond akkor van, ha csak te érzed úgy, hogy "valami nem stimmel" a másik viszont tagadja mindezt. Ilyenkor jobban belegondolva talán azt találjuk, hogy nem tagadásról van szó a másik fél részéről, hanem talán csak a fókuszunk nem egyezik! Azok a dolgok, amik nekünk fontosak, neki nem azok! Esetleg tudatában sincs annak, hogy nekünk mire lenne igényünk. Sokszor nem beszélünk minderről, csupán azt várjuk, hogy a másik kitalálja, hogy mire vágyunk. Nem mindig könnyű kiállni magunkért. Néha a neveltetésünk, vagy valamiféle bűntudat - "nem érdemlem meg", vagy egyéb ok akadályoz minket. Két korábbi cikkemben írtam már ezekről az akadályokról, és feloldási lehetőségükről. Lásd: https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/kiallni-magadert/ és https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/l/kiallni-magadert-2-resz/

Van, hogy a kapcsolatunk évek alatt felgyűlt kiegyensúlyozatlansága, egy (vagy több) csattanásba torkollik. Ez jelzi, hogy valamit tenni kell, mert nem jó irányba haladnak a dolgok. A legtöbbször kielégületlen szükségletek vannak a háttérben.

MIT TEHETÜNK?

1. Tisztázzuk magunkban saját érzéseinket és a mögöttük álló szükségleteket.

2. Kezdeményezzünk megbeszélést, hogy megosszuk a felismeréseinket, ill. megtudjuk mi a helyzet a másik féllel. Mindehhez Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak c. könyvét ajánlom, mely komoly segítség lehet az eredményes kommunikációhoz!

Így elkezdődhet a rendeződés, beindulhat a fejlődés.

A mindennapok sodrása persze néha ismét elhalványíthatja a törekvéseket. Ilyenkor egy újabb érzelmi robbanás mutathat rá, hogy újabb lépést kell tenni. Felszínre jött valami, amin javítani lehet; hogy "egymást kölcsönösen támogató kapcsolat"ként működhessünk. Vagy, ha úgy érezzük, hogy továbbra is csupán mi teszünk a kapcsolat építéséért, akkor talán érdemes elengedni a másikat!

Fontos kulcs a szükségletekről való GONDOSKODÁS (akár magunk, akár egymás számára). Akár a 'szeretet tankok' feltöltése (Gary Chapman: A szeretet esszenciája könyvét ajánlom a témában). Tegyük fel, hogy csak a negatív, lehúzó érzések Elengedésére fókuszálunk: amikor feljönnek, hagyjuk, hogy legyenek, de eltereljük - nem elfojtjuk! - a figyelmünket és éljünk az életünket. Néha ennek az eredmény az lesz, hogy felismerjük: Nincs szükségünk a másikra! Miből tudhatod ezt?

Ha az elmúlt években semmi olyat nem kaptál a másikkal való kapcsolattól, amit ne kaptál volna meg máshonnan. Ha legtöbbször csupán időt és figyelemenergiát vont el a másik. Azaz nincs Egyensúly.

Ilyenkor érdemes a fenti MIT TEHETÜNK részen végigmenni. Érdemes mindenképp egy határidőt kitűzni, amikor újra értékelitek az elmúlt időszakot. Megvizsgáljátok a kapcsolat egyensúlyát - mennyire tudtok kommunikálni, mennyire világosak a szükségletek és mennyire elégülnek ki azok...

Néha ebből több körre is szükség lehet - pl. hogy csiszoljátok a kommunikáción, pontosítsátok az igényeket... A lényeg, hogy rendszeresen vizsgáljátok meg a kapcsolat alakulását és legyetek őszinték.


Ajánlott irodalom és cikkek:


További Csodaszép napokat kíván:

Széplaki Viktória, Viki
Agyintegráció, stresszoldás, képességfejlesztés...

További cikkeim és blogbejegyzéseim:

https://kiegyensulyozottsag.webnode.hu/cikkek/

https://magabiztossag.webnode.hu/cikkek/

https://gyerekfejlesztes8.webnode.hu/blog/

FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE ide kattintva - a megnyíló űrlap kitöltésével lehetséges.